Laboratórna správa
Lepšie porozumieť parametrom a jednotkám

Laboratórna správa obsahuje veľa rôznych skratiek a hodnôt. Poľnohospodári a konzultanti tak získajú vhodný nástroj na optimalizáciu kŕmnych dávok a prognózu výkonnosti. V laboratórnej správe Sano nájdete jednoducho a priamo vysvetlené najdôležitejšie inovatívne parametre a jednotky. Vďaka tomu sa dozviete, čo Vaše krmivá obsahujú.
Prehľad prvkov laboratórnej správy Sano
Proteíny
Hrubý proteín: %sušiny Predstavuje celkový obsah N vo vzorke krmiva; neobsahuje iba hrubý proteín, ale aj neproteínový dusík.
Vláknina
ADF: %sušiny Kyslo detergentná vláknina; v kyslodetergentnom roztoku, nerozpustné vlákninové zložky, predovšetkým lignín.
aNDF: %sušiny Neutrálne detergentná vláknina; v neutrálnedetergentnom roztoku, nerozpustná vláknina. Patrí sem hemicelulóza, celulóza a lignín.
Stráviteľnosť NDF (12h): %NDFom Stráviteľnosť vlákninových zložiek po 12 hodinách.
Stráviteľnosť NDF (30h): %NDFom Stráviteľnosť vlákninových zložiek po 30 hodinách.
Stráviteľnosť NDF (120h): %NDFom Stráviteľnosť vlákninových zložiek po 120 hodinách.
Analýza stráviteľnosti NDF je osobitosťou analýzy krmiva podľa CNCPS. Skúmanie stráviteľnosti ukazuje, ako dobre a rýchlo dokáže krava využiť zložky vlákniny.
uNDF: %NDFom Nestráviteľná NDF po 30, 120, 240 hodinách.
Uhľohydráty
Etanol/ voda: rozpustný cukor %sušiny Cukor, ktorý sa rozpúšťa v 80-percentnom roztoku etanolu, resp. vody.
Škrob: %sušiny Meria sa tak, že molekuly škrobu sa rozštiepia na samostatné molekuly glukózy, ktoré sa potom analyzujú.
Stráviteľnosť škrobu: %škrobu Znázorňuje rýchlosť degradácie škrobu v organizme zvieraťa.
V priebehu silážovania kukurice sa mení stráviteľnosť škrobu nachádzajúceho sa v kukurici. To má vplyv na výber doplnkových krmív. Pomocou analýzy krmiva podľa CNCPS tak môžete použiť krmivo cielene.
Kvalitatívne parametre
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom: %sušiny Vznikajú rozkladom uhľohydrátov počas procesu silážovania; slúžia na hodnotenie kvality procesu silážovania.
Kyselina mliečna: %sušiny Vzniká fermentáciou cukru baktériami mliečneho kvasenia.
Kyselina octová: %sušiny Vysoký obsah je spôsobený dlhou dobou zotrvania na poli/dlhou dobou plnenia a pomalým okysľovaním.
Kyselina maslová: %sušiny Príčiny: mokrá / znečistená siláž, nízky obsah cukru, nízky prirodzený obsah baktérií mliečneho kvasenia, produkujú ju klostrídie.
1,2-propándiol: %sušiny Môžu ho tvoriť heterofermentatívne baktérie mliečneho kvasenia degradáciou kyseliny mliečnej na laktaldehyd a následne na 1,2-propándiol (propylénglykol).